مسموميت در اطفال
کنجکاوی طبیعی کودکان آنها را بیشتر در معرض خطرات ناشی از مسمومیت قرار می دهد با توجه به همین موضوع و به طور مکرر آنچه را که در اطراف خود می بینید و یا پیدا می کنند از جمله داروها آنها را به دهان می برند که می تواند بسیار خطرناک باشد. با توجه به اینکه بسیاری از داروها قدرت و اثر بخشی آنها معمولاً بر اساس استفاده برای بزرگسالان است لذا حتی مقادیر کم این داروها نیز می تواند در کودک ایجاد مسمومیت کند و این موضوع از آنجایی اهمیت پیدا می کند که یک سوم داروها مصرفی در کودکان دارویی هستند که مختص کودکان نیستند و به وسیله افراد بزرگسال خانواده نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
کودکان زیر 5 سال پرخطرترین گروه سنی از لحاظ بروز مسمومیت هستند شایع ترین مواد مصرف شده به وسیله این کودکان که ایجاد مسمومیت می کنند عبارتند از : محصولات آرایشی، فرآورده های شخصی،مواد تمیز کننده،داروها و حشره کش ها هستند.
فاکتورهای مخاطره آميز در بروز مسموميت در اطفال عبارتند از:
- فاکتورهای مربوط به سن و جنس که الگوی مسمومیت بر این اساس تغییر می کند در دوران کودکی نسبت زنان در بروز مسمومیت از مردان بیشتر است اما در افراد نوجوان (19-12 سال) این نسبت معکوس می شود.
- فاکتورهای مربوط به رشد کودکان
به عنوان مثال کودکانی که راه می روند و می توانند در خانه گردش کنند و درب کابینت ها را باز کنند
- فاکتورهای محیطی
به عنوان مثال حضور مواد سمی در آشپزخانه، حمام و ...
نکات قابل توصيه در زمينه مسموميت در اطفال:
- داروها را دور از دید ودسترس کودکان در ارتفاع بالا و در کمد مجهز به قفل قرار دهید.
- هنگام بیماری کودکان مراقب باشید دوز اضافی دارو به کودک ندهید
- داروهای خود را در مقابل دیدگان کودک خود مصرف نکنید چرا که این عمل باعث تقلید کودکان می شود و ممکن است دور از چشم والدین داروهای را به دهان ببرند.
- اگربه کودک دارو می دهید به او تفهیم کنید که این دارو است و از کلماتی مانند آب نبات ، شکلات و یا خوراکی استفاده نکنید.
- گلها و گیاهان آپارتمانی را دور از دسترس کودکان قرار دهید و هنگام بازی کودکان در فضای باز مراقب باشیدکه آنها توسط گلها و گیاهان سمی مانند خرزهره و یا دیفن باخیا مسموم نشوند.
- مواد شیمیایی و شوینده و سفیدکننده را در منزل و در کمدهای دارای قفل و دور از دید کودکان قرار دهید.
- مواد شیمیایی شوینده و ... را در ظرف اصلی خود نگه دارید و از قرار دادن این گونه مواد در ظروف مواد خوراکی مانند بطری نوشابه جداً خود داری کنید این عمل سبب خورده شدن اتفاقی این مواد توسط کودکان می شود.
- زمانی که در منزل نیستید و کودک خود را به فرد دیگری می سپارید کودک در معرض بیشترین خطر مسمومیت قرار دارد
- در هنگام استفاده از مواد شیمیایی، پاک کننده داروها و ... اگر چنانچه به هر علتی مانند زنگ تلفن مجبور شدید از کار دست بکشید حتی الامکان این مواد را با خود ببرید و یا دور از دسترس اطفال قرار دهید و یا از کودک خود چشم بر ندارید زیرا در این لحظات کودکان به سرعت وارد عمل می شوند و از آنها استفاده می کنند.
- مسمومیت اتفاقی با نفت ویا باطری ساعت می تواند در کودک بسیار خطرناک باشد در این صورت فوراً کودک را به نزدیک ترین مرکز درمانی منتقل کنید.
- در صورت مصرف بیش از مقدار مجاز دارو منتظر ظهور علائم مسمومیت نباشید بلکه هر چه سریعتر با مرکز اطلاع رسانی داروها و سموم 09646 و یا اورژانس تماس بگیرید.